Letní tábor "Tajuplný ostrov" 2022

23. srpna 2022

Zpráva a fotky z letního tábora 30.7.-13.8.2022 konaného ve Stříteží n. Bečvou.

Letní tábor "Tajuplný ostrov" 2022
23. srpna 2022 - Letní tábor "Tajuplný ostrov" 2022

Banda dobrodruhů z Ostravy a spřátelených míst se v sobotu 30. 7. 2022 vydala na let balónem, plánovaném až do 13. 8.!

Tož moc se nám to nepovedlo. Krapánek jsme byli strženi bouří a zřítili jsme se na zdánlivě opuštěném, a ano, Tajuplném ostrově. Vlastně tábořišti u Stříteže nad Bečvou, ale to je drobnost. Čerství trosečníci se rozdělili do 3+1 skupin dle světových stran (Západ nejmenší a složen z našich nejmenších účastníků). Naštěstí každá skupinka nalezla i svého důvtipného inženýra Cyruse Smithe (aka instruktora), takže všichni zdárně přežili. V neděli se do sbírky užitečného vybavení po návštěvě sboru ve Stříteži přidal i cestovní deník (campbook), pro vše důležité.

V rámci VTH jsme pak postupně zabydlovali ostrov a také luštili, co se na něm vlastně děje. Vařila se želví vejce. Stavěly se rozhledny výšek takových, že si na jedné z nich jeden z našich vedoucích zrušil rameno. Vyráběly se luky (už nám nějak bylo po krk želvích vajec). Sbírali jsme jak užitečné rostlinstvo, tak hřebíky a ponožky. Vymýšleli a budovali vozítka (od saní po jedno-až-dvojkolku). To všechno každý den mírně posunulo příběh Julese Vernea a získalo všem dle umístění nějaké zlaté valounky do měšce (kdo ví, třeba se budou hodit).

Druhou sobotu jsme za mírného deště vyrazili na pořádný průzkum našeho ostrova. Ke konci prvního dne jsme se usídlili na přespání (a luštění tajuplných zpráv z lahví) na Hrubé Lhotě. V neděli se nám podařilo jak trefit zrovna první bohoslužbu bratra faráře Freitingera jako kazatele místního sboru, tak nalézt a zachránit dle oněch zpráv dalšího trosečníka k nám do party. S ním už jsme se zdárně vrátili zpět do tábořiště.

Nový přírůstek bylo samozřejmě nutno pohostit (dostal placku a čaj, kterou mu pak snědli hodnotící vedoucí, x3). Nenadlouho na to se nám do tábora nastěhovali piráti, které bylo třeba pěkně obhlédnout a tvářit se, že všechen ten šramot jsou vlastně jen krysy. Ti potvoři nám ale hned zničili telegaf, takže následoval přímý střet v podobě bojovky, kterým byli úspěšně zahnáni. Ten samý večer jsme ale zjistili, že náš tajemný ostrov už příliš dlouho obyvatelný nebude… A tak se za nasbírané valounky nakoupily části lodí a vyrazilo se na finální etapu VTH, téma: únik! Naštěstí nikoho pak výbuch sopky nezasáhl, a konečně došlo na vyhlášení výsledků snah celých dvou týdnů. Krom diplomů a pár sladkostí každý dostal i opravdový cestovní deník, použitelný i pro netáborové účely.

A tak bylo vše dokonáno a jak se v naší svolávací písni píše, jsme všichni řekli nice (a pak strávili pohodový večer u Velkého Táborového Ohně), než jsme se následující den rozjeli do svých ne-ostrovních domovů.

No prostě tábor 2022 se povedl a bylo toho hodně, co se ani sem nevlezlo! Ale v táborové kronice, panečku, toho tam je…

Eliška Vlčinská, vedoucí


Pro zobrazení celé fotogalerie klikněte na jeden ze tří dole uvedených náhledů.